(wordt vervolgd op mijn nieuwe weblog "PerfectDish": http://ilselangendoen3.blogspot.com
Rawon (zwarte rundvlees soep)
Dit recept is gemaakt voor ongeveer 8 personen (in een snelkookpan):
Ingrediënten:
800 gr rundvlees (in blokjes gesneden)
800 gr sperzieboontjes (in 3-en gebroken)
300 gr taugé
8 à 12
hardgekookte eieren
2 rundvleesbouillon blokjes
4 zakjes boemboe Rawon kruiden
(ik vind van Sarirasa het lekkerst)
4 blaadjes daon salam (Indonesisch
laurierblad)
Witte rijst en diverse soorten kroepoek
Rundvleesblokjes aanbraden
1 liter water toevoegen en aan
de kook brengen
Blaadjes daon salam toevoegen
Deksel erop en pan onder druk
brengen
Daarna op laag vuur ong. 1,5
uur bouillon van trekken
In de tussentijd boontjes
schoonmaken en in 3-en breken
Eieren hard koken
Druk van de pan afhalen
Blaadjes daon salam
verwijderen (kan je niet eten)
Extra toevoegen 1,5 liter
water
Rundvleesbouillon blokjes
toevoegen
Inhoud van de 4 zakjes boemboe
Rawon kruiden toevoegen
Aan de kook brengen
Sperzieboontjes toevoegen en ong.
10 minuten op laag vuur laten meekoken
Hierna de pan van het vuur
halen
Hardgekookte eieren pellen
Elk ei 3x voorzichtig inkerven
over de lange zijde
Daarna in de bouillon laten
zakken
Taugé 0,5 minuut door kokend
water roeren, in een zeef laten uitlekken en apart houden,
op het laatst
toevoegen op je bord.
Taugé blijft op deze manier
lekker knapperig
Lekker met witte rijst en
diverse soorten kroepoek
Selamat Makan
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Twee in één :
Opor Ajam - kipgerecht
Ingrediënten: voor ruim 4 volwassenen:
500 gram kipborrel boutjes gekruid
2 uien in halve ringen
2 geperste tenen verse knoflook
6 hardgekookte eieren gehalveerd
200 gr tofu-reepjes of stukjes gebakken tofu
2 x Opor mix van Koningsvogel
400 ml water
1/8 blok santen (hoeft niet persé)
De kipborrel boutjes bruin aanbraden in wat boter +/- 5
minuten
Uien en knoflook erbij doen, goed mengen en verder
aanbraden tot uien lichtbruin zijn
Tofustukjes erdoor roeren en even meebakken
Beide Opor mixen, 400 ml water en evt. 1/8 blok santen
erbij roeren (ik heb de santen bij dit gerecht weg gelaten, daar er al santen
toegevoegd wordt bij de sambal goreng boontjes - zie recept hieronder!)
Alles goed mengen en aan de kook brengen
Op laag vuur met gesloten deksel nog 10 minuten laten
sudderen
Op het laatst de halve eieren voorzichtig toevoegen
Sambal goreng boontjes
Ingrediënten: voor ruim 4 volwassenen:
400 gram boontjes (gebroken) en gewassen
2 uien in halve ringen
2 geperste tenen verse knoflook
1 tl sambal oelek
1 tl sambal trassi
1,5 tl laos
1 à 2 salam blaadjes
1 spriet sereh (onderkant eraf snijden en oude bladen
weghalen en spriet halveren)
beetje zout
2 eetlepels olie
1/8 blok santen
1 flinke tl gula djawa (palmsuiker) verpulverd
150 ml water
In de hete olie uien en knoflook lichtbruin bakken, daarna
vuur laag zetten
Zout, laos, beide sambals, 1/8 blok santen, salamblaadjes,
gula djawa, serehsprieten en 150 ml water toevoegen, alles goed mengen en aan
de kook brengen
Boontjes erdoorheen roeren en weer terug aan de kook
brengen
Met gesloten deksel nog 10 minuten op laag vuur laten
sudderen
Lekker met rijst, diverse kroepoeks en seroendeng
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Wadjik - platte koek van kleefrijst
Rond Kerst en Oudjaar is het bij ons in huis een traditie
geworden om Wadjik te maken.
Wadjik is een donkerbruine platte koek gemaakt van
kleefrijst (ketan), klappermelk (kokosmelk), gula djawa en pandanblad.
Het geeft een bijzondere Oosterse zoetheid aan Indische en
Indonesische gerechten.
Pandanblad is afkomstig uit Thailand en Indonesië. De
lange puntige bladeren, die wel 50 centimeter lang kunnen worden, geven een
heel geurig aroma af aan zowel zoete als hartige gerechten. Je kan dat
vergelijken met een vanilleachtige smaak.In Indonesië wordt er regelmatig een pandanblaadje
mee gekookt in de rijst voor de lekkere smaak.
Na het meekoken het pandanblad
verwijderen, niet opeten!
Ingrediënten: voor +/- 20 stuks wadjiks:
500 gram ketan (kleefrijst)
1 blik (400 ml) klappermelk (kokosmelk)
500 gram gula djawa (voor donkerbruine wadjik, wil je
lichtere wadjik dan gebruik je minder gula djawa)
½ bosje (ongeveer 5 bladen) daon pandanblad gewassen
beetje zout
De ketan na 2x wassen in ruim water met een beetje zout 5
minuten koken, regelmatig roeren om aankoeken te voorkomen.
In de
tussentijd alvast water laten koken onderin een rijststomer.
De ketan
afgieten en in de bovenste laag van de rijststomer scheppen, dan nog 5 minuten
laten stomen.
In een
andere pan de klappermelk samen met de pandanblaadjes en de gula djawa koken,
wèl voortdurend blijven roeren (niet te hoog vuur om aanbranden te voorkomen).
Als alle
gula djawa is opgelost nog even laten doorkoken totdat het iets begint in te
dikken.
Dan
alles door een zeef halen, pandanblad weggooien en je houdt een gladde gula
djawa saus over.
Hierin schep en roer je gelijkmatig de gestoomde ketan
doorheen.
Als
alles egaal bruin is, overscheppen in een met koud water afgespoelde platte
schaal met opstaande rand, hierin laten afkoelen.
In
gelijke stukken verdelen en verpakken in plastic folies,
Je kan
ze na het afkoelen ook invriezen.
Zooooo
lekkerrrr!!
Selamat
Makan
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Gado Gado (Indonesisch groentegerecht) - vegetarisch
Voor 4 personen:
Ingrediënten:
300 g haricots verts of sperziebonen - uiteinden wegsnijden en boontjes breken
Ingrediënten:
300 g haricots verts of sperziebonen - uiteinden wegsnijden en boontjes breken
½ paksoi of Chinese kool of spitskool (zelfs
ijsbergsla kan) -
in reepjes snijden en wassen
250 g taugé - staartjes weghalen en taugé wassen
250 g taugé - staartjes weghalen en taugé wassen
zout (hoeft niet persé)
½ komkommer - wassen (niet schillen)
½ komkommer - wassen (niet schillen)
200 g aardappelschijfjes - (evt. kant en klaar kopen)
6 à 8 eieren - hardgekookt
300 g gebakken tahoe, evt. kant en klaar te koop bij toko
of groothandel
bv. Xotus (Delft)
boemboe gado-gado saus van Ratu Culinair (bij toko of
groothandel) -
400 g = 400 ml water
1 volle theelepel sambal brandal
Lekker met:
gebakken uitjes
diverse soorten kroepoek
witte rijst of lontong
“Lontong is een kleefrijst die in zakjes wordt gekookt;
de lontong is kant en klaar in geperforeerde zakjes te koop. Na het koken
wordt de lontong uit de zakjes gehaald en in plakjes of blokjes gesneden en
zo geserveerd.
Breng in een ruime pan een flinke laag water aan de kook.
Doe de zakjes erin en laat de rijst 50 tot 60 min.koken. Giet het
water af, laat de lontong nog even uithangen en daarna helemaal koud
worden. Verwijder de zakjes: snijd de lontong in plakken of blokjes. Verwarm ze au bain-marie“
Houdt alle ingrediënten in aparte schaaltjes:
Kook de eieren in circa 7 min. hard. Pel de eieren en
snijd ze in partjes.
Kook de groenten afzonderlijk beetgaar in ruim kokend
water met evt. wat zout:
haricots verts/sperziebonen 6 min
paksoi of kool circa 2 min
taugé circa 30 sec even onderdompelen in kokend water
Na het koken groenten goed laten uitlekken
Komkommer in dunne plakjes snijden
aardappelschijfjes - (evt. kant en klaar kopen) dan nog 6
minuten koken)
tahoeblok in plakken van 1,5 cm snijden en frituren in
olie, daarna af laten koelen en in kleinere blokjes snijden, indien kant en
klaar gekocht bij toko, kleiner snijden en even 40 sec opwarmen in magnetron
Boemboe gado-gado saus: 400 ml water aan de kook brengen,
dan de hele zak
(= 400 g) boemboe met een garde erdoorheen roeren. Vuur
lager zetten, mag niet meer koken, maar tegen de kook aanhouden), voor de
liefhebbers 1 volle theelepel sambal Brandal (andere mag ook natuurlijk)
erdoorheen roeren.
Eerst witte rijst of lontong opscheppen in groot diep bord
van alle groentes een handje eroverheen
aardappelpartjes
tahoe en eiplakjes
boemboe gado-gado saus eroverheen schenken
gebakken uitjes eroverheen
Hier kan men gebakken kippenpootjes of saté bij eten!
Selamat Makan!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
SOTO AJAM (Indonesische kippensoep)
Voor 4 personen:
Ingrediënten:
Ingrediënten:
2 à 3 kippenpoten met rugstuk
1 serehstengel
2 kippenbouillon blocs
2 liter water
2 à 3 zakjes
boemboe soto (Indonesia of Sarirasa of ander merk)
4 middelgrote aardappelen
8 eieren
500 gr fijn gesneden prei of
250 gr fijn gesneden prei en 250 gr gesneden spitskool
500 gr taugé
verse selderij
gebakken uitjes
witte rijst
Lekker met:
Emping/kroepoek/rempeje
Van de kippenpoten, serehstengel en water bouillon trekken
(in snelkookpan 1,5 uur)
Daarna serehstengel verwijderen, de bouillon blocs en inhoud
v.d. zakjes boemboe soto toevoegen
Op laag vuur mengen en prei toevoegen (gaart op zacht vuur
mee), goed proeven of de bouillon/soto op smaak is, indien men een sterkere soto smaak wilt hebben dan het 3e zakje toevoegen
Kip valt al uit elkaar, van het bot ontdoen, kleinere
stukjes van maken en terugdoen in de bouillon
Aardappelen 15 minuten in schil koken, van schil ontdoen, in
blokjes/schijfjes snijden, in een schaaltje apart houden
Indien spitskool, niet al te fijn snijden, wassen, hooguit 3
minuten koken, in een schaaltje apart houden
Eieren 10 minuten hard koken, in plakken snijden, in een
schaal apart houden
Taugé, ontdoen (klein stukje) van de staartjes en groene
velletjes, toont voor de presentatie het mooiste en eet ook lekkerder, in een
pan doen en overgieten met kokend water, 3 tellen onderdompelen, afgieten in
een zeef, in een schaaltje apart houden
Selderij fijn snijden, in een schaaltje apart houden
Witte rijst koken
In een diep bord eerst witte rijst opscheppen (niet te
veel), daarna aardappelschijfjes, spitskool, eieren, taugé uitspreiden over de
rijst
Warme bouillon met kippenvlees en prei eroverheen gieten
Wat selderij en gebakken uitjes eroverheen strooien
Selamat Makan!
Dat ziet er even lekker uit Ilse,Lia
BeantwoordenVerwijderenLijkt mij erg lekker Ilse!
BeantwoordenVerwijderenJa leuk, wordt tijd voor een eigen website!
BeantwoordenVerwijderenGr, Olaf
De soto ayam was heerlijk Ilse, wanneer komt het volgende recept? Gr. Cissy
BeantwoordenVerwijderenHoi Cissy,
VerwijderenLeuk dat je het gemaakt hebt en lekker vond. Toevallig heb ik vanavond weer mijn best gedaan om een heerlijk recept op tafel te zetten. Ik ben nu bezig om het voor te bereiden voor mijn blog, dus ik hou je nog even in spanning :-)
Groetjes van Ilse.
jawel! die gado gado was ook helemaal goed. Die speciale satehsaus....zo lekkerrrrrr
BeantwoordenVerwijderenHoi Ilse,
BeantwoordenVerwijderenWeer zo,n heerlijk recept. Ik at dit tijdens onze rondreis op Java. Ik vond het heerlijk. Knapperige groenten met lekkere satesaus.
Ik bewaar er de beste herinneringen aan. Blijf zo door gaan dan kunnen wij straks allemaal een Indische rijsttafel maken.
Gr. Lia
Hallo Ilse, we gaan ervan smullen
BeantwoordenVerwijderenHallo Ilse,
BeantwoordenVerwijderenWat ziet die Wadjik van jou er lekkerrr uit.
Ik ga morgen meteen naar de toko en zal
het ook proberen te maken. Ik heb nog wel een vraagje. Kan de kleefrijst ook in een rijststomer gemaakt worden of gaat dat niet goed komen.
Ben zo blij dat mijn goede voornemens pas volgende week ingaan.
Kan ik me nu nog aan alles te buiten gaan.
Liefs
Joyce
Hoi Joyce,
VerwijderenEigenlijk zou ik ook goede voornemens moeten hebben qua eten, maar ik vind dat smullen er op zijn tijd ook bij hoort hoor :-) Ik durf je niet te zeggen of het alleen maar in de rijststomer gemaakt kan worden. Ik heb het altijd op deze manier gedaan en dat gaat altijd goed. Wel iets bewerkelijker en je maakt meer afwas, maar het resultaat mag er wezen. Smulse :-)
Vandaag naar de Toko geweest met Angeline en lekker geluncht daar. Mijn goede voornemens gaan voorlopig niet de koelkast in maar de diepvries in.Ik ga er mee aan de slag en post nog maar meer recepten, want ze zien er allemaal zo smakelijk uit. Groetjes Joyce
BeantwoordenVerwijderenOh Oh Joyce, als het maar met mate is anders ga ik me schuldig voelen hoor :-) Leuk dat je zo enthousiast bent, laat je me weten of het gelukt is? xx
Verwijderen